by Zohra KhanPublished on : Sep 15, 2022
Four barn-like structures sit tucked into a 3.5 acre verdant landscape of Franklin in Michigan, USA, as a response to a family’s aspiration of the place to appear ‘unplottable’. Detroit-based architectural practice Iannuzzi Studio was commissioned to realise a residence with segregated spaces of living and recreation instead of a homogenous entity that facilitates all domestic functions, all along making sure the house “should not be seen or found on a map”. The Briarcliff house was thus born, carrying spaces cloaked in its context with a similar whimsy that runs through all Harry Potter stories. You discover spaces and paths perchance, and there is a curious sense of things unfolding before you.
Looking at the built form, one sees a close reference to the local American architecture, of farmsteads and the generations-old gabled-roof structure that dot the Detroit suburb. The area, however, is more popular today for its estate-style homes and a cider mill. For Iannuzzi Studio, that has been consistent in realising buildings and spaces that resonate with their place, the natural landscape of Franklin served as a major inspiration in crafting the exterior geometry of the 6400 sqm home, however the overall contextual design responds to a thorough understanding of contemporary architecture, aesthetics and living needs.
In keeping the concealed nature of the private residence intact, Iannuzzi Studio made sure that the building remains hidden from plain sight without affecting the context’s natural harmony. As the area is defined by gently rolling hills that have been fluidly sliced with corten steel retaining walls, Briarcliff residence is discreetly nestled behind several such knolls, clustered trees, and a submerged motor court in its front, creating a scenery that appears vividly untouched.
The spatial layout follows a separation of public and private areas within the four pavilions. The longest single-storey volume is faced by the two other pavilions sitting perpendicular to it. Aligned to the site’s north-south axis, the interrupted volume of the former overlooks a pool and an outdoor lawn on one side through its glass façade. Owing to its outward-looking nature and close proximity to open public spaces, this becomes the family’s entertainment pavilion comprising the living, dining and kitchen space. The interior design, by Franklin-based Elizabeth Fields Design, is marked by high vaulted ceilings, exposed steel bent frame, and built-in millwork; its highlights include a blue-steel hearth and a kitchen clad in emerald green and stained walnut that add more verve and playfulness to the space.
The family’s private den is housed in the other two volumes, while the fourth volume – slightly distanced from the trio of pavilions – is the residence’s garage. One of the former two volumes, being single storied, locates the family’s main bedroom that spans 1600 sqft. Designed with three rooms accommodating the client’s bedroom, walk-in closet, and a bathroom, what pivots this space centrally is a floating fireplace with a small kitchenette and linen closet at its rear side. Like a sanctuary, this storey remains extensively introverted compared to the larger complex, and here openings are curated to capture more private views.
The third storey, spread on two levels, features an array of semi-private spaces which includes a music room, and a family lounge on the lower level, and two bedrooms on the upper floor. The fourth storey being the residence’s garage has space to park three cars, in addition to a laundry room and a room for trash with direct access to the driveway.
The home’s rustic exteriors are the result of Iannuzzi Studio’s ingenious treatment of cedar slats and fibre cement panels which also contribute to the height and stateliness of the gabled form. From a more muted character outside, the transition into the contemporary indoors is enlivened by an assemblage of eclectic forms, colours, and patterns.
Speaking of the home’s guiding brief, Iannuzzi Studio shares, “The concept of “unplottability” translated into an abundantly modern building that is cloaked in a familiar vernacular, so that one could potentially pass by without taking notice – or from an aerial view be hidden beneath a collection of simple roof ridges. […] Unplottability also became the root for a major concept in the landscape design which was to build the home into the surrounding knolls, making it appear as if it is emerging from beneath the ground.”
“This strategy,” the studio concludes, “is carried out by the use of corten steel retaining walls that “slice” a series of knolls, leaving rolling hills to face the street and submerged walled walkways facing the house.”
by Sunena V MajuOct 03, 2022
by Jerry ElengicalSep 17, 2022
by Jincy IypeJul 07, 2021
Zohra Khan
Writing, curation and research interest Zohra, who has over six years of experience in architecture and design media. A formal education in architecture combined with a keen interest in architectural journalism led her to professionally venture into this role.
Writing, curation and research interest Zohra, who has over six years of experience in architecture and design media. A formal education in architecture combined with a keen interest in architectural journalism led her to professionally venture into this role.
by Sunena V Maju Oct 15, 2022
In the deserted field of Lithuania, AEXN architects etches Crematorium The Tumulus in the form of a burial mound covered with white linen.
by Zohra Khan Oct 12, 2022
The development of an 18,000 sqm public space in the historic centre of Toulouse, France, reclaims its social character, architectural grandeur and biodiversity.
by Dhwani Shanghvi Oct 10, 2022
The Family House in Rašovka is the manifestation of a functionalist concept that is composed of an iron framework and free facades.
by ABB Oct 07, 2022
Designed by the award-winning Marlene Uldschmidt Architects, this contemporary family mansion is nestled among the scenic shorelines of Algarve in Portugal.
by Sohil Soni Aug 04, 2022
by Sunena V Maju Aug 10, 2022
by STIRworld Aug 06, 2022
by Jerry Elengical Aug 31, 2022
by Dilpreet Bhullar Aug 05, 2022
get regular updates SIGN UP
© Copyright 2019-2022 STIR Design Private Limited. All rights reserved.
Don’t have an account?
Or you can join with
Please confirm your email address and we’ll send you a link to reset your password
Already signed up?
Don’t have an account?

with us and you can:
All your bookmarks will be available across all your devices from anywhere on the globe.
Already signed up?
Or you can join with
Your preferences have been successfully saved to your profile.
Please select your profession for an enhanced experience.
Tap on things that interests you.
by Sukanya Deb Aug 21, 2022
by Sunena V Maju Aug 29, 2022
by Almas Sadique Jul 28, 2022
by Jincy Iype Sep 05, 2022
by Shraddha Nair Sep 26, 2022
Select the Conversation Category you would like to watch
Please enter your details and click submit.

source

Shop Sephari